Mijn naam is Willem Haandrikman, ben 71 jaar en ik woon in Gieterveen.
Bij welke organisatie (of organisaties) ben je vrijwilliger?
Ik ben vrijwilliger bij het dorpshuis van Gieterveen en beheer samen met onder andere Mirjam Hoen de boekenkast aldaar.
Welke functie heb je bij deze organisatie en wat houdt dit concreet in?
Wij spreken niet echt over functies. Wij houden de Boekenkast, dat is een boekenwand met boeken die mensen kunnen inbrengen en die gratis worden uitgeleend, bij en zijn daartoe elke donderdagmiddag tussen 13.30 uur en 15.30 uur aanwezig. Wij helpen mensen met het bijstaan van boekenkeuzes. Dat varieert van streek- en misdaadromans tot en met literatuur. We schaffen zelf ook regelmatig nieuwe, populaire boeken aan.
Waarom ben je vrijwilligerswerk gaan doen?
Ik vind het niet meer dan gepast om naast mijn pensioen iets voor de maatschappij terug te doen. Bovendien heb ik altijd al een passie gehad voor drukwerk (kranten, tijdschriften, boeken) en lezen. In verband met gewrichtsklachten waag ik me liever niet meer aan zwaar lichamelijk werk, anders zou ik mij zeker ook wel met andere werkzaamheden bezig houden.
Wat levert vrijwilligerswerk jou op?
Omgang met mensen. Daardoor leer je ook weer waar mensen geïnteresseerd in zijn. En - ook belangrijk!- we lachen samen heel wat af.
Waar ben je binnen je vrijwilligerswerk blij mee of trots op?
Ik ben niet zo van het trotse. Maar dat de Boekenkast er goed bijstaat, vind ik fijn. Ik ga er altijd met plezier naartoe. We praten veel onderling én met de boekenleners of-brengers.
Wat is je mooiste en/of meest bijzondere ervaring binnen het vrijwilligerswerk?
Dat wij lezers boeken aanraden waar ze een beetje voorzichtig op reageren, maar die ze als ze ze terugbrengen geweldig goed hebben gevonden. Dat is altijd weer een klein feestje.
Wat maakt dit vrijwilligerswerk voor jou zo leuk en bijzonder?
Het leuke is dat ik nooit weet wat er is binnengebracht. Als je een doos uitpakt kom je de mooiste titels tegen. Omdat ik met name van oude schrijvers houd, kom ik soms namen tegen die al totaal vergeten zijn. Die probeer ik opnieuw onder de aandacht te brengen.
Wat mis je het meest als je niet actief bent als vrijwilliger?
Het vrijwilligerswerk is een hele plezierige toevoeging aan een heel plezierig leven. Maar Ik zou het zeker missen als het er niet meer zou zijn. Daarom probeer ik mensen ook meer aan het lezen te krijgen. Er staat een onbetaalbare schat aan kennis en leesplezier voor het grijpen!
Zou je andere mensen aanraden om vrijwilliger te worden?
Ik zou in principe iedereen wel willen aanraden om vrijwilligerswerk te doen. Ik ben er echter niet de persoon voor om te roepen: Kom uit die luie stoel! Er zijn genoeg mensen die het wel zouden wíllen, maar het om duidelijke reden niet kunnen. Alle respect daarvoor. Het uitoefenen van vrijwilligerswerk kan op vele manieren en hoeft niet altijd in clubverband. Naast de Boekenkast ruim ik al sinds jaar en dag berm- en zwerfafval. Dat zie ik ook als een vorm van vrijwilligerswerk. Het zorgt voor soepele botten, een schonere natuur en geeft het dorp een beter aanzien. Langzamerhand zie ik dat meerdere mensen doen. Een ander facet waarom vrijwilligerswerk zo enorm belangrijk is, zijn de kosten. Als alles betaald zou moeten gebeuren, kon een dorpshuis absoluut niet bestaan. Tenzij er royaal gesponsord zou worden. Maar dat kun je wel schudden. Het is dus, wil je de voorzieningen op pijl houden, bittere noodzaak. En niet helaas...., want iedereen doet het met hart en ziel.