Navigatie overslaan
Stel je vraag: (0592) 245 917 di en wo 9.00 – 12.00 uur
|Home|Over ons|Nieuws|Agenda|Contact
   
Gepubliceerd op:
Mary

Ik ben Mary Mbi Ojong en ik ben 51 jaar. Ik woon met mijn kinderen in Gasselte. Ik ben geboren in Kameroen en was 30 jaar toen ik hier kwam wonen.

 

Bij welke organisatie (of organisaties) ben je vrijwilliger?

Sinds 2021 werk ik als vrijwilliger bij Impuls, bij de huiskamer in Gieten.

Welke functie heb je bij deze organisatie en wat houdt dit concreet in?

Ik ben gastvrouw en maak koffie en thee voor de ouderen in de huiskamer.

Waarom ben je vrijwilligerswerk gaan doen?

Vrijwilligerswerk helpt mij om meer mensen te ontmoeten en het is een goede plek om mijn Nederlands te oefenen. Voor corona was ik vrijwilliger in de huiskamer van Gasselte. Tijdens corona heeft het vrijwilligerswerk stil gelegen. Omdat het tijdstip van de Nederlandse lessen veranderde ben ik nu vrijwilliger in de huiskamer van Gieten.

Wat levert vrijwilligerswerk jou op?

Ik kan mijn kennis van de Nederlandse taal verbeteren. Thuis ontmoet ik geen Nederlandse mensen. Ik maak tijdens het koffie inschenken een praatje met de bezoekers. En als ik naast een bezoeker zit maken we ook een praatje. De bezoekers helpen mij door mijn Nederlands te verbeteren wanneer ik iets niet goed zeg. Het is voor mij belangrijk om Nederlands te leren praten en te begrijpen. Dan kan ik mee doen en het helpt mij om een baan te zoeken. 

Waar ben je binnen je vrijwilligerswerk blij mee of trots op?

Ik leer veel, elke dag. En de mensen zijn aardig en vriendelijk. De mensen zeggen als ik binnen kom: ”Mary, jij bent altijd stralend. Als jij binnenkomt is het een zonnige dag”. 

Wat is je mooiste en/of meest bijzondere ervaring binnen het vrijwilligerswerk?

In de huiskamer spelen we soms bingo, dan noem ik wel eens de nummers. Ook krijg ik tips van ouderen hoe ik energie kan besparen in deze moeilijke tijd. Soms is er een spreker over een onderwerp waar ik ook weer veel van leer.

Sommige bezoekers vertellen over vroeger, 30, 40 of 50 jaar geleden. Ik ben hier niet geboren en moet meer doen om dingen te begrijpen en mee te doen. Deze verhalen helpen mij om de cultuur, de mensen en de gewoonten te begrijpen.

Zingen is mijn hobby, een deel van mijn leven. Ik heb een paar keer opgetreden in een huiskamer en bij De Trans in Nooitgedacht. Dan zing ik gospel- en kerkelijke liederen. Sommige bewoners van de Trans worden rustiger als ik zing. Daar was ook eens een bewoonster uit Tanzania. Toen ik een liedje in het Swahili begon te zingen werd zij zo blij omdat zij mee kon zingen. En daar word ik weer heel blij van. 

Wat maakt dit vrijwilligerswerk voor jou zo leuk en bijzonder?

Ik heb zin om te werken en met anderen een praatje te maken. Soms wordt gedacht dat immigranten het moeilijk hebben. Maar er zijn ook Nederlandse mensen die het moeilijk hebben omdat ze bijvoorbeeld eenzaam zijn. Dit sterkt mij weer om iets voor deze mensen te doen. Dat kan soms gewoon door aandacht te geven en een praatje te maken.

Wat mis je het meest als je niet actief bent als vrijwilliger?

Contact met Nederlandse mensen.

Zou je andere mensen aanraden om vrijwilliger te worden?

Ja, want je kunt als vrijwilliger veel leren over van alles. Bovendien kun je je Nederlands verbeteren.

In Kameroen had ik het diploma voor journalist. Dit diploma is in Nederland geldig maar mijn kennis van de taal is een beperking. Als de voertaal hier Engels is, zou ik mijn diploma heel goed kunnen gebruiken om te werken.

Ik wil graag een betaalde baan en daarom is Nederlands praten en begrijpen zo belangrijk. Het is nooit te laat, ik doe mijn best.

  

Interview en redactie: Antoinet Blom i.s.m. Carla Nijeboer

Digitaal boekje

27-04-2023
  Van de verhalen en foto's van de vrijwilligers die aan de campagne mee werkten is een boekje gemaakt. In ieder dorpshuis en bibliotheken in Aa en Hunze liggen twee exemplaren ter inzage. De digitale versie van het boekje is hier te bekijken. 
Lees meer over Digitaal boekje