Navigatie overslaan
Stel je vraag: (0592) 245 917 di en wo 9.00 – 12.00 uur
|Home|Over ons|Nieuws|Agenda|Contact
   
Gepubliceerd op:
Marga

 Mijn naam is Marga Knol, ik ben 66 jaar en ik woon sinds 3 jaar in Gieterveen. 

Bij welke organisatie (of organisaties) ben je vrijwilliger? 

Na mijn scheiding ben ik in hele korte tijd drie keer verhuisd naar onder andere Grolloo en Assen. Dit was een hele hectische periode. Met veel geluk ben ik in Gieterveen terecht gekomen. 

Vanaf mijn 15e jaar heb ik gewerkt en heb verschillende dingen gedaan. Ik heb onder andere bij Faber Pallets, in een koekjesfabriek (inpakken) en in de mangelkamer van een ziekenhuis gewerkt. Maar ik kon niet tegen het waspoeder dat daar gebruikt werd. En toen de kinderen klein waren heb ik kantoren schoongemaakt. Ik kon best goed leren maar daar had ik toen geen zin in, ik wilde werken. Achteraf heb ik hier wel spijt van maar dat verander ik nu niet meer.

Ik heb een aantal fysieke klachten. Zo heb ik een nieuwe knie en mijn andere knie moet ook vervangen worden. Hierdoor kan ik een aantal dingen niet meer doen. Ik ben via Impuls als vrijwilliger bij de begraafplaats in Eext actief. Een ochtend in de week zijn we daar met een klein groepje vrijwilligers aan het werk en dit kan ik wel doen.

 Welke functie heb je bij deze organisatie en wat houdt dit concreet in?

Samen met drie andere vrijwilligers onderhouden we één ochtend in de week de begraafplaats in Eext. We halen het blad en onkruid weg, we maaien het gras en vegen de graven schoon. Er is ook een groep vrijwilligers van de begraafplaats die ook veel doet. Berend heeft toezicht en die spreken we af en toe.

Waarom ben je vrijwilligerswerk gaan doen?

Ik kwam via WPDA bij Impuls in een traject sociale activering en heb in de hele hectische periode na de scheiding individuele begeleiding gekregen, ook bij een aantal regelzaken. En toen vroeg Carla (begeleider traject) op een keer of vrijwilligerswerk iets voor mij zou zijn… zodat ik iets om handen zou hebben. En na de begeleiding van Impuls wilde ik ook graag iets terug doen.

Wat levert vrijwilligerswerk jou op?

Het onderhoud op de begraafplaats doe ik samen met een paar andere vrijwilligers. Deze sociale contacten vind ik erg leuk en ik krijg waardering voor het werk wat ik doe. 

Waar ben je binnen je vrijwilligerswerk blij mee of trots op?

Ik ben blij met het sociale contact en de gezelligheid. We nemen geen koffie of thee mee omdat er geen toiletten op de begraafplaats zijn. Maar als er iemand jarig is geweest wordt er vaak wat lekkers meegenomen. Dan zitten we gezellig op een bankje even bij te kletsen en het lekkers op te eten.

Ik ga zelf regelmatig in het weekend naar begraafplaats de Boskamp in Assen. Daar zijn mijn ouders en broer begraven. Dan merk ik dat het fijn is dat een begraafplaats er netjes en verzorgd uitziet.

Wat is je mooiste en/of meest bijzondere ervaring binnen het vrijwilligerswerk?

Ik heb er leuke vriendschappen eraan over gehouden. We bellen of appen regelmatig. 

Wat maakt dit vrijwilligerswerk voor jou zo leuk en bijzonder?

Dit vrijwilligerswerk past heel goed bij mij. Ik ben niet de persoon om met groepen of met veel mensen om te gaan. Dit is een klein groepje, we zijn lekker buiten, we zijn actief en doen iets nuttigs.

Wat mis je het meest als je niet actief bent als vrijwilliger?

Ik zou het contact met de andere vrijwilligers missen. Volgend jaar ga ik met pensioen. Dan zou ik kunnen stoppen maar dat moet ik dan nog maar even bekijken hoe het gaat. Als het goed bevalt en het goed gaat blijf ik actief.

Zou je andere mensen aanraden om vrijwilliger te worden?

Zeer zeker! Leuk werk doen en samen zijn met anderen.

 

Digitaal boekje

27-04-2023
  Van de verhalen en foto's van de vrijwilligers die aan de campagne mee werkten is een boekje gemaakt. In ieder dorpshuis en bibliotheken in Aa en Hunze liggen twee exemplaren ter inzage. De digitale versie van het boekje is hier te bekijken. 
Lees meer over Digitaal boekje