Navigatie overslaan
Stel je vraag: (0592) 245 917 di en wo 9.00 – 12.00 uur
|Home|Over ons|Nieuws|Agenda|Contact
   
Gepubliceerd op:
Joke

Mijn naam is Joke Mulder (3e van rechts) en ik woon in Eexterzandvoort

 

Bij welke organisatie (of organisaties) ben je vrijwilliger?

Ik ben vrijwilliger bij Impuls.

Welke functie heb je bij deze organisatie en wat houdt dit concreet in?

Ik ben maatschappelijk begeleider statushouder/nieuwkomers.

Zodra vluchtelingen een verblijfsvergunning krijgen hebben ze “een status”. Statushouders dus. Vanaf die tijd komen ze in aanmerking voor een huis en scholing. Als het zover is en de persoon of familie wordt ingeschreven in de gemeente Aa en Hunze wordt er een vaste vrijwilliger (maatschappelijk begeleider) aan hen gekoppeld. Deze maatschappelijk begeleider zal deze persoon of deze familie ongeveer 1,5 jaar begeleiden. 

Waarom ben je vrijwilligerswerk gaan doen?

Om verschillende redenen. Ten eerste omdat ik de wereld en alles wat er op leeft en alles wat er op gebeurt probeer te zien als een eenheid. Het besef dat alles en iedereen met elkaar verbonden is en invloed op elkaar heeft is inmiddels bij mij, en gelukkig bij veel mensen, wel doorgedrongen.

Als mensen hebben we allemaal hetzelfde DNA, dezelfde vermogens, enz. De plek waar je geboren bent bepaalt je cultuur, je religie, je kleur, enz. Maar we zijn één menselijk ras en we hebben slechts één aarde waar we met z’n alleen de verantwoording voor hebben. In plaats van blijven hangen in hokjes en vooroordelen is het vruchtbaarder om de blik te richten op onderlinge verbondenheid en samenwerken.

En dat samenwerken kan ik doen vanaf mijn eigen plek. Vandaar dat ik als vrijwilliger (functie: maatschappelijk begeleider) terecht kwam bij Stichting Vluchtelingenwerk. Deze taak is in januari 2022 over gegaan naar Impuls.

Ik had me proberen in te leven wat er wel niet zou moeten gebeuren, hoe onveilig het wel zou moeten zijn, voordat ik zou besluiten mijn land, mijn familie, mijn huis, mijn beroep, kortom alles zou moeten achter laten… Bijvoorbeeld vanwege een oorlog, door grote politieke onveiligheid, door etnische vervolging, door godsdienst en wat al niet meer.

En hoe ontheemd ik me zou voelen als ik eindelijk, na vaak een gevaarlijke tocht van maanden, zou aankomen in een wildvreemd land en een totaal onbekende cultuur…

Dan zou ik heel gelukkig zijn met een organisatie als Impuls en iemand die een hand op mijn schouder zou leggen en zou zeggen: “Ik kom jou op weg helpen… Kom, we gaan!”

Wat levert vrijwilligerswerk jou op?

Een veel bredere kijk en interesse op en voor het wereldgebeuren. Doordat je met mensen uit allerlei landen te maken hebt krijg je ook veel meer kennis en begrip. Daardoor krijg je belangstelling voor de verschillende culturen, godsdiensten, politiek en gewoontes.

Waar ben je binnen je vrijwilligerswerk blij mee of trots op?

Ik ben blij met alles wat ik van nieuwkomers leer. Het vertrouwen dat ik krijg, de vriendschapsbanden. Ik ben blij als iets gelukt is en als het goed gaat met de kinderen en met de ouders op school en/of in een nieuw verworven baan.

Wat is je mooiste en/of meest bijzondere ervaring binnen het vrijwilligerswerk?

Dat zijn er meerdere. Maar vooral de moeilijkere klussen die dan toch eindelijk gelukt zijn.

Wat maakt dit vrijwilligerswerk voor jou zo leuk en bijzonder?

De culturen, de vertrouwensbanden en gewoon een klein beetje kunnen bijdragen aan de samenleving. Voor zowel de Nederlanders als de nieuwkomers.

Wat mis je het meest als je niet actief bent als vrijwilliger?

Ik denk dat het leven voor mij dan veel minder kleur zou hebben, het vlakker zou zijn.

Zou je andere mensen aanraden om vrijwilliger te worden?

Als je het kunt opbrengen: zeker doen. Het verrijkt je leven!

 

Digitaal boekje

27-04-2023
  Van de verhalen en foto's van de vrijwilligers die aan de campagne mee werkten is een boekje gemaakt. In ieder dorpshuis en bibliotheken in Aa en Hunze liggen twee exemplaren ter inzage. De digitale versie van het boekje is hier te bekijken. 
Lees meer over Digitaal boekje