Navigatie overslaan
Stel je vraag: (0592) 245 917 di en wo 9.00 – 12.00 uur
|Home|Over ons|Nieuws|Agenda|Contact
   
Gepubliceerd op:
Jan

 Ik ben Jan Meursing, ben 73 jaar en woon in Gieten.

 

Bij welke organisatie (of organisaties) ben je vrijwilliger?

Ik ben actief bij Zorgcentrum Dekelhem (Icare), waar ik samen met anderen de bingo verzorg en voorlees. Daarnaast werk ik sinds 2012 samen met Sport Drenthe aan een voorlichtingsprogramma voor kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen.

Welke functie heb je bij deze organisatie en wat houdt dit concreet in?

Ik ben gewoon vrijwilliger in zorgcentrum Dekelhem. Om de 2 weken op woensdagmiddag doe ik de bingo en iedere donderdagmiddag lees ik voor. Dit doe ik samen met andere vrijwilligers.

We maken het leuk voor de bewoners en zorgen voor een gezellige sfeer. Je ziet de bewoners genieten en zij waarderen dit enorm. Ik lees verhalen voor uit Drentstalige  boeken.

Ik geef aan kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen in de hele provincie voorlichting over het leven met een handicap en dat sporten daar belangrijk bij kan zijn. Het accent van de voorlichting ligt vooral op wat je wel kunt doen met een handicap en ik vertel over de aanpassingen in mijn woning die nodig zijn. Sport Drenthe zorgt dat er sportrolstoelen klaar staan in een sportzaal vlakbij zodat kinderen kunnen ervaren hoe het is om in een rolstoel te sporten en wat je er allemaal mee kunt doen.

Waarom ben je vrijwilligerswerk gaan doen?

Om wat te doen in de maatschappij en om mij nuttig te voelen.

Wat levert vrijwilligerswerk jou op?

Heel veel voldoening en veel contacten.

Waar ben je binnen je vrijwilligerswerk blij mee of trots op?

Het maakt mij blij als ik merk dat de mensen genieten en wat opsteken van wat ik doe. Dat bewoners een gezellige tijd hebben en dat kinderen een andere kijk op handicaps krijgen.

Wat is je mooiste en/of meest bijzondere ervaring binnen het vrijwilligerswerk?

Toen ik een paar jaar geleden werd genomineerd voor vrijwilliger van het jaar in de categorie mensen met een beperking. De vrijwilligers kwamen uit heel Nederland.

 Wat maakt dit vrijwilligerswerk voor jou zo leuk en bijzonder?

Ik geniet zelf enorm en het maakt mij blij als ik mensen een leuke en gezellige middag kan bezorgen en dat kinderen een andere blik op het begrip handicap krijgen. Een mooie anekdote is dat een van de kinderen na de voorlichting op een basisschool over het leven met een handicap zei: “ik weet nu wat ik wil vragen voor mijn verjaardag. Een sportrolstoel”. 

Wat mis je het meest als je niet actief bent als vrijwilliger?

Dat je niet kunt doen wat je veel voldoening geeft, namelijk mensen een plezierige en leerzame middag bezorgen.

Zou je andere mensen aanraden om vrijwilliger te worden?

Absoluut! Je haalt er veel voldoening uit.

Digitaal boekje

27-04-2023
  Van de verhalen en foto's van de vrijwilligers die aan de campagne mee werkten is een boekje gemaakt. In ieder dorpshuis en bibliotheken in Aa en Hunze liggen twee exemplaren ter inzage. De digitale versie van het boekje is hier te bekijken. 
Lees meer over Digitaal boekje