Navigatie overslaan
Stel je vraag: (0592) 245 917 di en wo 9.00 – 12.00 uur
|Home|Over ons|Nieuws|Agenda|Contact
   
Gepubliceerd op:
Jan Otto

 Mijn naam is Jan Otto Meertens (links), ik ben 77 jaar en ik woon sinds mijn geboorte in Eexterveen.  

 

Bij welke organisatie (of organisaties) ben je vrijwilliger?

Op dit moment ben ik nog betrokken bij de klootschietvereniging, de historische vereniging, ben ik verkeersregelaar voor wielervereniging “De Kromme Stuur”, regel ik de collecte voor het Reuma Fonds Nederland, ben ik adviseur bij Stichting Dorpscentrum en heb ik diverse bestuursfuncties bij verschillende verenigingen.

Welke functie heb je bij deze organisatie en wat houdt dit concreet in?

Ik ben niet handig, ik heb twee linker handen. Ik kan beter (mee)denken, regelen en helpen bij het organiseren. Daar word ik dan ook voor gevraagd. Zo heb ik o.a. mee geholpen bij het organiseren van rommelmarkten, de dorpskermis, de kerstbomen actie en de aankoop van het dorpshuis.

Waarom ben je vrijwilligerswerk gaan doen?

Ik word gevraagd en ik kan niet weigeren, geen nee zeggen. Ik wil ook niet achter de geraniums zitten. En als je al lang in een dorp woont rol je vaak van het een in het ander. Ik was als jeugdsport lid betrokken bij Spes (organiseren sportactiviteiten in Eexterveen). Vervolgens werd ik gevraagd voor de ijsvereniging. Dan denk ik “Ach, dat kan er nog wel bij want het is alleen in de winter”.

Toen de kinderen klein waren zat ik in de ouderraad van de kleuterschool. Later toen ze groter werden kwam ik in de ouderraad van de basisschool en weer wat later in de sportraad. En zo rol je van het ene in het andere. 

Wat levert vrijwilligerswerk jou op?

Sociale contacten want je doet het samen met dorpsgenoten. En het is belangrijk om iets te doen te hebben. Ik heb bij de korfbalvereniging mijn vrouw leren kennen (verkering gekregen). Mijn vrouw is ook nog steeds actief in het dorp.

Waar ben je binnen je vrijwilligerswerk blij mee of trots op?

In 2017 hebben we het dorpscentrum aangekocht. Dat was wel bijzonder en hebben we als dorp voor elkaar gekregen. We hebben eerst een gesprek gehad met de oud caféhouder. In dit gesprek hebben we gezegd “we bieden zoveel geld en we willen het graag maandag voor 12 uur weten”. Hij belde 1 minuut voor twaalf en ging met bedrag akkoord.

Vervolgens hebben we in het dorp een obligatie lening gestart om de financiën rond te krijgen. We hebben een draaiorgel gehuurd en zijn bij de mensen langs de deur gegaan om deze actie onder de aandacht te brengen. In Eexterveen wonen tussen de 450 en 495 mensen. Bij deze actie hebben we ca € 50.000 aan obligaties verkocht en is er ca € 9.000 aan schenkingen binnen gekomen. En dat is best veel voor een klein dorp.

Inmiddels hebben we de keuken vergroot want deze bleek te klein te zijn wanneer er meerdere bezoekers / groepen waren. Er wordt iedere maand een dorpsborrel georganiseerd met een buffet. Gemiddeld eten hier 60 personen gezellig mee. 

Wat is je mooiste en/of meest bijzondere ervaring binnen het vrijwilligerswerk?

Alle ervaringen zijn bijzonder en leuk!

Wat mis je het meest als je niet actief bent als vrijwilliger?

De sociale contacten. 

Zou je andere mensen aanraden om vrijwilliger te worden?

Ja, zo kom je niet achter de geraniums te zitten.

 

(Foto: Jan Otto (l), zoon Jos (r) en kleindochter Fay Meertens (m)).

Digitaal boekje

27-04-2023
  Van de verhalen en foto's van de vrijwilligers die aan de campagne mee werkten is een boekje gemaakt. In ieder dorpshuis en bibliotheken in Aa en Hunze liggen twee exemplaren ter inzage. De digitale versie van het boekje is hier te bekijken. 
Lees meer over Digitaal boekje