Navigatie overslaan
Stel je vraag: (0592) 245 917 di en wo 9.00 – 12.00 uur
|Home|Over ons|Nieuws|Agenda|Contact
   
Gepubliceerd op:
Fay

Ik ben Fay Meertens (midden), ben 14 jaar en ik woon in Eexterveen. 

 

 

Bij welke organisatie (of organisaties) ben je vrijwilliger?

Jeugdsoos Eexterveen.

Welke functie heb je bij deze organisatie en wat houdt dit concreet in?

Ik ben lid van het soosbestuur. In totaal zitten we met zeven jongeren in het bestuur. We vergaderen na een soosavond en bespreken hoe de avond was en wat we voor de volgende avond moeten plannen en organiseren.

We organiseren samen de soosavonden en activiteiten. We doen spelletjes en draaien muziek. We spelen bijvoorbeeld ‘jachtseizoen’. Dit is een app op je mobiele telefoon en dan moet je elkaar met GPS signalen zoeken. Dit doen we dan niet in de soos maar door heel het dorp en in het Eexterveenschebos. 

Gemiddeld komen er tussen de 10 en 15 jongeren. Zij komen vooral uit ons eigen dorp en zijn tussen de 13 en 17/18 jaar. De grootste groep is rond 15 jaar.

Een keer per maand organiseren we een soosavond waar ook groep 8 van de basisschool welkom is. Op deze avond komen in totaal 15 en 20 personen. Deze avond is een soort van snuffelsoos zodat kinderen van groep 8 kunnen zien wat we doen en waar zij later naar toe kunnen gaan. 

Er zijn ook een paar volwassenen bij de soos betrokken die wisselend een oogje in het zeil houden. De volwassen begeleiders zijn ook op de soosavonden aanwezig.

Waarom ben je vrijwilligerswerk gaan doen?

Leuk, gezellig, sociale contacten en iets de doen hebben. Nu kunnen we op een vrijdagavond gezellig met de jeugd onderling even bijpraten.

Wat levert vrijwilligerswerk jou op?

Voldoening en gezellig samen zijn met vrienden.

En als bestuurslid leer ik dingen zoals bijvoorbeeld leiding nemen. Soms is er even wat ‘gedoe’ en dan moet je als bestuurslid hier iets aan doen. Verder leer ik plannen, organiseren, vergaderen en de soos promoten.

We promoten de soos door berichtjes in het Eexterveensche krantje te zetten, op de winterfair te staan en op de basisschool aankondigingen te doen. Met de groepsapp van de soos kunnen we jongeren appen dat de soos weer open is of dat deze een keertje niet doorgaat. Heel handig.

Waar ben je binnen je vrijwilligerswerk blij mee of trots op?

Dat we de soos die inactief was weer nieuw leven hebben ingeblazen.

Zou je andere mensen aanraden om vrijwilliger te worden?

Als je zoals ik in een (klein) dorp woont moet je zelf wel iets organiseren of regelen. We hebben boven ons dorpscentrum een zolder omgetoverd tot soos verblijf. Om de twee weken komen we hier bijeen voor activiteiten en gezelligheid. Zonder onze (de vrijwilligers) inzet was dit niet gelukt.

 

(Op de foto staan opa Jan Otto (l), vader Jos (r) en kleindochter Fay Meertens (m))

Digitaal boekje

27-04-2023
  Van de verhalen en foto's van de vrijwilligers die aan de campagne mee werkten is een boekje gemaakt. In ieder dorpshuis en bibliotheken in Aa en Hunze liggen twee exemplaren ter inzage. De digitale versie van het boekje is hier te bekijken. 
Lees meer over Digitaal boekje