Navigatie overslaan
Stel je vraag: (0592) 245 917 di en wo 9.00 – 12.00 uur
|Home|Over ons|Nieuws|Agenda|Contact
   
Gepubliceerd op:
Anne

Mijn naam is Anne van der Horst ik ben 19 jaar en ik woon in Gieten.

Bij welke organisatie (of organisaties) ben je vrijwilliger? 

Ik ben vrijwilliger bij de gemeente, ik ben voorzitter van de jongerenraad die we nu een dik half jaar hebben.

Welke functie heb je bij deze organisatie en wat houdt dit concreet in?

Ik ben voorzitter. Dit houdt in dat ik vergaderingen leid, overzicht houd op de taken en verantwoordelijkheden en daarnaast ben ik contactpersoon voor de buitenwereld, dus ben ik aanspreekpunt voor iedereen die iets wil vragen, weten of iets met ons wil doen.

Waarom ben je vrijwilligerswerk gaan doen?

Ik heb samen met Impuls een klein clubje bij elkaar gehaald waarmee we de jongerenraad gestart zijn. Ik wilde dit graag omdat ik vind dat we als 1 van de kleinste doelgroepen in de gemeente (heb ik gecheckt) beter gerepresenteerd moeten worden. Ook wilde ik de jongeren die nog niet mogen stemmen een stem geven en wilde ik alle jeugd betrekken bij de gemeentelijke politiek en zorgen dat we samen met de raad de gemeente aantrekkelijker kunnen maken voor jongeren.

Wat levert vrijwilligerswerk jou op?

Het levert mij ervaring en mensenkennis op. Dit kan ik gebruiken voor mijn opleiding en toekomst maar ook sociale contacten, kennis over het gemeentelijke bestuur en wat dat inhoudt. En het zorgt dat ik niet alleen mijn eigen mening kan laten horen maar ook die van de andere jongeren in de gemeente.

Waar ben je binnen je vrijwilligerswerk blij mee of trots op?

We zitten nu nog heel erg in de opstart, maar ik ben op dit punt vooral trots dat ik dit als initiatiefnemer voor elkaar heb gekregen met een gemotiveerde groep jongeren en hulp van Impuls en de gemeente. Maar vooral dat we er met zijn allen voor gezorgd hebben dat de jongrenraad er nu is en dat we een platform gecreëerd hebben waar we zo veel mooie dingen mee kunnen doen en mee kunnen bereiken.

Wat is je mooiste en/of meest bijzondere ervaring binnen het vrijwilligerswerk?

Tot nu toe is dat onze installatie. Dit was in de raadszaal tijdens een vergadering en we moesten een eed afleggen aan de burgermeester en de gemeente. Ook hebben we toen van alle aanwezigen een hand gekregen. Het was een hele bijzondere ervaring en iedereen was erg enthousiast over ons idee en onze motivatie.

Wat maakt dit vrijwilligerswerk voor jou zo leuk en bijzonder?

Het leukste vind ik dat ik nu echt in het gemeentehuis zit om te vergaderen en dat we er echt een soort van bij horen. We hebben onze eigen ruimte en ons eigen netwerk aan mensen die ons ondersteunen waar nodig maar vooral ook heel veel vrijheid om alles zelf zo in te vullen als we het willen. Als we alles van de opstart en structuur voor elkaar hebben kunnen we heel veel gaan betekenen voor de gemeente en jongeren van Aa en Hunze. Dat is iets waar ik heel trots op ben maar wat ik ook heel bijzonder vind en wat ik eigenlijk bijna niet had durven dromen toen ik met dit project wilde starten

Zou je andere mensen aanraden om vrijwilliger te worden?

Ja dat zeker, ook vooral de jongeren die dit zien of lezen. Ik snap heel erg dat alles duur is en dat geld in deze maatschappij heel belangrijk is maar elk klein dingetje wat je doet is weer meer ervaring en kennis en kan zo veel betekenen voor iemand anders. Als voorbeeld de jongerenraad is een uurtje elke week en dan representeer je alle jongeren in jouw gemeente en kan je je mening geven over alles wat er gebeurt en dingen organiseren en veranderen die je zelf belangrijk vindt.

Ook wil ik een oproepje doen om ons in de gaten te houden, want ook als je niet elke week tijd hebt voor de jongerenraad hebben we wel jullie mening en input nodig over onderwerpen! Dus houd ons vooral in de gaten op Instagram (@jongerenraad_aaenhunze) en laat vooral van je horen als er iets voorbij komt waar je iets van vindt.

 

Digitaal boekje

27-04-2023
  Van de verhalen en foto's van de vrijwilligers die aan de campagne mee werkten is een boekje gemaakt. In ieder dorpshuis en bibliotheken in Aa en Hunze liggen twee exemplaren ter inzage. De digitale versie van het boekje is hier te bekijken. 
Lees meer over Digitaal boekje