Je kunt als vrijwilliger bij het VIP! terecht voor vragen over onder andere wet- en regelgeving, vergoedingen en verzekeringen. In de infotheek hieronder vind je alvast informatie over uiteenlopende, praktische onderwerpen.
Wat is vrijwilligerswerk?
Vrijwilligerswerk is werk dat je onbetaald en onverplicht doet, voor anderen of voor de samenleving.
Bij vrijwilligerswerk geef je tijd voor het doen van iets zinvols, zonder betaald te worden. Een vrijwilliger is iemand die regelmatig voor een organisatie werkzaam is en niet voorkomt in de loon- en salarisadministratie, hoewel er soms sprake kan zijn van een (geringe) onkostenvergoeding. In het algemeen gelden de volgende voorwaarden voor vrijwilligerswerk:
- Werk is in het algemeen belang of in een bepaald maatschappelijk belang;
- Werk bij een non-profit organisatie, een organisaties zonder winstoogmerk;
- Werk waarvoor niet betaald wordt;
- Werk kost de arbeidsmarkt geen banen;
- Werk komt niet in de plaats van een betaalde baan;
- Werk dat niet concurrerend is met betaald werk;
- Werk dat niet meer dan 20 uur per week inneemt;
- Vrijwilligerswerk is wel vrijwillig maar niet vrijblijvend.
De veranderingen De laatste jaren is er op het gebied van vrijwilligerswerk een duidelijke verandering gaande. Het gaat dan niet om de hoeveelheid mensen die vrijwilligerswerk doen want dat is al tijden zo rond de 40% a 45%. De verandering heeft te maken met de verschuiving van traditionele vormen van vrijwilligerswerk naar nieuwe vormen, soms aangeduid door een naamsverandering naar vrijwillige inzet. De veranderingen hebben dan bijvoorbeeld te maken met flexibele inzet, kortdurende klussen en/en inzet bij mensen thuis. De diversiteit van vrijwilligerswerk wordt hierdoor nog groter.
De mogelijkheden
Het aantal mogelijkheden is enorm, ongeacht je vaardigheden en ervaring. Voor jong en oud, werkend of niet werkend. Binnen de vrijwilligerswereld is een grote verscheidenheid. Er is voor elk wat wils.
Het grootste probleem voor veel mensen is het vinden van tijd om vrijwilligerswerk te doen. Het kan je keuze natuurlijk beperken als je niet veel tijd te besteden hebt maar de ervaring leert dat ook druk bezette mensen geschikte mogelijkheden vinden.
Vrijwilligerswerk kun je op elke leeftijd doen. Echter, soms kan het moeilijk zijn voor mensen jonger dan 16 of ouder dan 75 jaar. Dit is vaak om verzekeringsredenen.
Uitkering en vrijwilligerswerk
Mensen met een uitkering mogen in principe vrijwilligerswerk doen. Er zijn echter wel regels aan verbonden. Bij alle wetgeving rond vrijwilligerswerk met een uitkering moet het wel om écht vrijwilligerswerk gaan. Dit houdt in dat:
- Het vrijwilligerswerk is onbetaald. Wel mag de vrijwilliger een vergoeding van daadwerkelijk gemaakte onkosten óf gebruik maken van de vrijwilligersregeling.
- Het vrijwilligerswerk wordt gedaan bij organisaties die geen vennootschapsbelasting betalen of een sportvereniging, sportinrichting of ANBI zijn.
- Het vrijwilligerswerk verdringt geen betaalde arbeid.
Voor veruit de meeste uitkeringen geldt dat het vrijwilligerswerk gemeld moet worden bij de verantwoordelijke uitkeringsinstantie.
Elke specifieke uitkering heeft eigen regels met betrekking tot het melden van het vrijwilligerswerk, de sollicitatieplicht en de (hoogte) van vrijwilligersvergoeding.
(Bron NOV)
Maken van afspraken
Het is zinvol om duidelijke afspraken te maken met de organisatie waar je als vrijwilliger aan de slag gaat. Deze wederzijdse afspraken kunnen worden vastgelegd in een vrijwilligersovereenkomst. Voordelen om deze afspraken vast te leggen zijn:
- Je weet precies wat je van elkaar kan verwachten.
- Je kan elkaar aanspreken op wat er is afgesproken.
- Bij een conflict kan je teruggrijpen naar de gemaakte afspraken.
Je kunt afspraken maken over o.a.:
- startdatum en eventueel einddatum
- taken/ werkzaamheden en verantwoordelijkheden
- inwerktijd en begeleiding
- contactpersoon/ aanspreekpunt
- werktijden
- vakantie, ziekte en verhindering
- inspraak
- geheimhoudingsplicht
- onkostenvergoeding
voorbeeld vrijwilligersovereenkomsten